niedziela, 3 stycznia 2016

Zupa z pasternaku i jarmużu



Składniki:

- 2 litry bulionu drobiowego
- 300 g jarmużu
- 300 g pasternaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- duża garść świeżego tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- sól, pieprz
- olej


Składniki na grzanki:

- pieczywo pełnoziarniste
- ser gorgonzola
- odrobina oleju


Wykonanie:

Pasternak obrać i pokroić w grubą kostkę. Skropić olejem, oprószyć solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200OC, przez 20 minut. Jarmuż umyć, osuszyć i oderwać liście od grubych łodyżek. Liście jarmużu skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 185oC przez 10 - 15 minut.
Cebulę i czosnek drobno pokroić.  Cebulę wrzucić na rozgrzany olej i smażyć 4 - 5 minut. Dodać czosnek, oprószyć solą i pieprzem i dusić jeszcze 2 minuty.
Do gorącego bulionu dodać podsmażoną cebulę, czosnek, jarmuż, pasternak, tymianek i sok z cytryny. Gotować 10 minut na wolnym ogniu. Zupę dokładnie zblendować, ewentualnie doprawić solą.
Piekarnik nagrzać do 200oC. Pieczywo pokroić na kromki,  posmarować olejem. Na każdej kromce ułożyć plasterki sera. Chleb ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika na około 10 minut,  aż ser stopi się, a pieczywo stanie się chrupkie.

Gotową zupę podawać z grzankami z serem gorgonzola.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz