wtorek, 5 stycznia 2016

Kruche ciasteczka chrzanowo - tymiankowe




Składniki:

- 200 g mąki
- 70 g masła
- 40 g oliwy z oliwek
- 60 g parmezanu
- 70 g tartego chrzanu Ogródek Dziadunia
- 1 jajo
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku


Do posypania:

- suszony tymianek
- sól gruboziarnista


Wykonanie:


Masło, oliwę, chrzan i jajko zmiksować na jednolitą masę. Dodać sól, parmezan, tymianek i przesianą mąkę, wymieszać. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 5 cm, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 3 - 4 godziny. Schłodzone ciasto pokroić na 0,5 centymetrowe plasterki. Ciastka ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą i suszonym tymiankiem, lekko dociskając przyprawy do ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec około 15 - 17 minut, do ze złocenia ciasteczek. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz