niedziela, 6 grudnia 2015

Omlet z wędzoną makrelą i pieczonymi buraczkami



Składniki:

- 100 g wędzonej makreli
- 2 średnie buraczki czerwone
- 50 g sera gorgonzola
- 3 średnie jajka
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz


Wykonanie:

Buraki obrać i pokroić na niewielką kostkę. skropić olejem, oprószyć solą, pieprzem i łyżką czosnku niedźwiedziego, delikatnie wymieszać. Buraczki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 210oC przez około 15 - 18 minut. Buraczki powinny zmięknąć i delikatnie się zarumienić. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie grubo posiekać.
Jajka ubić w misce. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, skropić olejem, a następnie wlać jajka. Na jajkach  równomiernie rozłożyć makrelę i buraczki. Całość posypać orzechami włoskimi i łyżką czosnku niedźwiedziego.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 200oC.

Omlet smażyć około 1 - 2 minuty. Gdy omlet na brzegu zacznie się ścinać, ale środek będzie nadal lejący, rozłożyć na nim kawałki gorgonzoli i włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika, aż ser się stopi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz