czwartek, 22 października 2015

Naleśniki z kaszy gryczanej z kolorową salsą




Składniki na salsę:

- 2 pomidory
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 seler
- 1 batat
- duża garść bazylii i mięty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego


Składniki na naleśniki:

- 200 g kaszy gryczanej Halina
- 1 szklanka jogurty naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, sól


Wykonanie salsy:

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć  paprykę, skórą do góry oraz pokrojone w ćwiartki pomidory. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec 20 - 25 minut. Upieczoną paprykę zawinąć w folię aluminiową, pozostawić do ostygnięcia. Z ostudzonej papryki usunąć skórkę, razem z pomidorami pokroić w kostkę. Bataty i seler obrać ze skórki, pokroić w kostkę, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Bataty i seler rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 20 - 25 minut.
Oliwę z oliwek, pastę tahini, ocet balsamiczny, sok z cytryny i miód dokładnie zmiksować. Dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną bazylię i miętę, doprawić pieprzem, wymieszać.
Wszystkie składniki salsy delikatnie ze sobą wymieszać.


Wykonanie naleśników:


Kaszę gryczaną zalać wodą, dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić na noc. Kaszę odcedzić. Razem z jajkami i jogurtem zblendować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem.  Ciasto wylewać małymi porcjami na rozgrzaną patelnię i smażyć z każdej strony do zarumienienia. Gotowe naleśniki podawać z salsą.





1 komentarz: