poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Pistacjowa tarta z creme brulee i morelami




Składniki na spód:

- 160 g mąki
- 45 g cukru
- 40 g niesolonych pistacji
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1/8 łyżeczki soli


Składniki na creme brulee:

- 5 żółtek
- 1 jajko
- 300 ml śmietany 30 %
- 50 ml mleka
- 70 g cukru
- laska wanilii


Dodatkowo:

- 1/2 kg moreli
- 3 łyżki cukru brązowego
- garść pistacji do dekoracji


Wykonanie spodu:

Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. Wsypać do misy miksera wyposażonej w noże tnące.  Dodać żółtko, pistacje oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość miksować do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Wlać zimną wodę i miksować jeszcze około minuty.  Z ciasta uformować kulę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Przenieść do formy, wylepić jej dno i boki. Ciasto nakłuć widelcem i chłodzić w lodówce przez 30 minut.  Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi (może być także ryż lub fasola). Tak przygotowane ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez 15 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze przez 10 minut.


Wykonanie kremu:

Żółtka z cukrem ubić na jasną i puszystą masę. Wanilię przekroić na pół i wyskrobać ziarenka, włożyć do niewielkiego rondelka. Wlać śmietankę i mleko, doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z ognia. Gorącą śmietankę stopniowo wlewać do jajek, cały czas mieszając. Masę lekko przestudzić.
Morele przekroić na pół, usunąć pestki i poukładać na podpieczonym spodzie, rozcięciem ku górze. Na morele wylać przestudzony krem. Piec w temperaturze 150oC przez około 45 - 50 minut. Krem w środkowej części tarty będzie miał konsystencję lekko zastygłej galaretki, jednak po schłodzeniu stężeje. Tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić , a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin. Wierzch tarty posypać równomiernie brązowym cukrem. Cukier karmelizować za pomocą palnika. Można także włożyć na bardzo krótko do piekarnika nastawionego na funkcję grilla.  

Gotową tartę posypać grubo siekanymi pistacjami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz