czwartek, 18 czerwca 2015

Miodowy pstrąg z salsą z batatów, papryki i awokado




Składniki na salsę:

- 2 średnie bataty
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 awokado
- 2 łyżki świeżego majeranku
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 2 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju rydzowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
  

Składniki na marynatę do pstrąga:

- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- skórka starta z jednej cytryny


Dodatkowo:

- 300 g pstrąga łososiowego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu


Wykonanie salsy:

Bataty obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę. Skropić olejem rzepakowym, oprószyć solą i pieprzem.  Bataty rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 20 minut.
Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na papierze do pieczenia  skórą do góry, włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC. Piec  20 - 25 minut.  Upieczoną paprykę zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie usuwamy skórę i kroimy paprykę w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym.  Awokado obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
Sok z cytryny, ocet balsamiczny, miód, musztardę oraz olej rydzowy dokładnie zmiksować, dodać czosnek i starty imbir, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Wszystkie składniki salsy delikatnie ze sobą wymieszać.


Wykonanie pstrąga:

Pstrąga umyć, usunąć ości i pokroić na podłużne kawałki.  Składniki marynaty dokładnie ze sobą zmiksować. Pstrąga ułożyć  w płaskim naczyniu, posypać białym pieprzem  i zalać marynatą. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy pstrąga skórą do dołu na rozgrzanej patelni około 4 minuty. Następnie odwracamy i smażymy kolejne 2 - 3 minuty.

Gotowego pstrąga podajemy z salsą z batatów, papryki i awokado.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz