czwartek, 28 maja 2015

Piwne precle z serowo - szpinakowym nadzieniem




Składniki na ciasto:

- 260 ml piwa
- 1/2 szklanki wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 80 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki z pełnego przemiału


Składniki na farsz:

- 150 g salami
- 150 g świeżego szpinaku
- 70 g serka kremowego
- 150 g jogurtu greckiego
- 100 g sera gorgonzola
- 2 łyżki świeżego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- pieprz


Dodatkowo:

- 2 litry wody
- 100 g sody
- roztrzepane jajko
- sól morska


Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Masło roztopić, wymieszać z wodą i piwem, dodać do mąki. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Uformować kulkę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.



Wykonanie farszu i precli:

Salami pokroić w paseczki, podsmażyć na rozgrzanej patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Szpinak podsmażyć na łyżeczce tłuszczu, który pozostał po podsmażeniu salami ( około 3 - 4 minut). Dodać do niego drobno posiekany czosnek i pieprz. Szpinak odcedzić z nadmiaru płynu.
Jogurt zmiksować z serkiem, dodać szpinak, salami, rozdrobniony ser gorgonzola i majeranek, wymieszać.
W niskim, szerokim garnku zagotować wodę z sodą.
Gotowe ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o rozmiarach 40 x 10 cm. Wyłożyć na nie nadzienie szpinakowo - serowe, zwinąć, skleić brzegi i uformować precle.
Gotowe precelki, zaczynając od precla uformowanego najwcześniej,  kłaść na wrzącą wodę i gotować około 30 - 35 sekund. Po tym czasie wyjąć precla i ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób ugotować pozostałe precle.
Precle posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać solą morską.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 230oC przez około 14 - 16 minut, aż będą mocno brązowe. 


2 komentarze: